Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014


Αλλαγές στη ναυτική εκπαίδευση μελετά το υπουργείο Ναυτιλίας

Είναι στις άμεσες προτεραιότητες – Προς συζήτηση και οι ιδιωτικές σχολές

Από τις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου για το 2014 θεωρείται ο τομέας της ναυτικής εκπαίδευσης και στόχος είναι ο αρμόδιος υπουργός κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης την άνοιξη να παρουσιάσει το πλήρες σχέδιο αδιαμόρφωσης. Την ίδια στιγμή, όπως λένε στο υπουργείο, υπάρχουν αυξημένες ανάγκες στα καράβια για έλληνες αξιωματικούς και για το επάγγελμα του ναυτικού δείχνουν ενδιαφέρον άνθρωποι με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως πτυχία ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, άμεσα θα συγκληθεί το Συμβούλιο Ναυτικής Εκπαίδευσης προκειμένου να αποτυπωθεί η κατάσταση που επικρατεί και να εξεταστούν προτάσεις για ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης που παρέχεται στους ναυτικούς. Παράλληλα θα ξεκινήσει ο υπουργός και σχετικό διάλογο με τους αρμόδιους φορείς. Οι αλλαγές αυτές, όπως λένε στην Ακτή Βασιλειάδη, είναι συνέχεια των αποφάσεων του υπουργού για τα εκπαιδευτικά ταξίδια των σπουδαστών και την εξίσωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, παλαιότερα, σε ερώτηση από «Το Βήμα» είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο το ακαδημαϊκό έτος 2014-15 να λειτουργήσουν οι ιδιωτικές σχολές Ναυτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης (ΝΕΚΕ). Είχε προσθέσει ότι το θέμα για αυτόν είναι ανοικτό προς διαβούλευση και δεν είναι αντίθετος ως προς τη δημιουργία τους εφόσον δημιουργηθεί μια ενιαία κρατική αρχή μέσω της οποίας θα γίνεται πιστοποίηση της εκπαίδευσης και των γνώσεων, δηλαδή θα ορίζει τις εξετάσεις και θα χορηγεί τα απαραίτητα πιστοποιητικά.

Μάλιστα επεσήμανε πως οι απόψεις που έχει για το θέμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης κρατούν από την εποχή που είχε διατελέσει τομεάρχης Ναυτιλίας της Νέας Δημοκρατίας. Σημειώνεται ότι για την ίδρυση ιδιωτικών σχολών ναυτικής εκπαίδευσης έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον παράγοντες της ναυτιλίας και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας θα ζητηθεί στο πλαίσιο της κινητικότητας να απασχοληθούν καθηγητές στις σχολές κυρίως στα μαθήματα της αγγλικής γλώσσας και για τεχνικά θέματα

Εκτενής διάλογος και ποιοτική αναβάθμιση

Στον τομέα της αναδιάρθρωσης στο υπουργείο Ναυτιλίας σημειώνουν ότι «είναι συνεχής η διερεύνηση των στοιχείων εκείνων που καταδεικνύουν το κατά πόσον η ναυτική εκπαίδευση είναι προσαρμοσμένη στις προκλήσεις των διαρκών εξελίξεων στη διεθνή ναυτιλία».

Και επισημαίνουν πως «υπό την έννοια αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη εκτενής διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους για να καθορισθεί η αναγκαιότητα καθώς και το εύρος των παρεμβάσεων του υπουργείου Ναυτιλίας στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει σήμερα τη ναυτική εκπαίδευση ώστε με στοχευμένες πρωτοβουλίες να υλοποιηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ανταποκρίνεται σε μια σύγχρονη ποιοτική ναυτική εκπαίδευση».

Λένε ακόμη πως στόχος είναι «η κατάρτιση ποιοτικά υψηλής στάθμης αξιωματικών, οι οποίοι θα συνδυάζουν τη γνώση της συνεχώς αναπτυσσόμενης τεχνολογίας στα πλοία με την διατήρηση της παραδοσιακής ναυτοσύνης των ελλήνων αποτελώντας έτσι έναν υψηλής αξίας ποιοτικό πολλαπλασιαστή, ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητος, της ελληνικής ναυτιλίας, στο διεθνές περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται».

Έτσι, συμπληρώνουν, θεωρείται αναγκαία «η ενίσχυση όσο και η ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης ναυτικής εκπαίδευσης ώστε να συμβάλλει στη παραγωγή αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού σε αριθμό ανάλογο προς τις ανάγκες του εμπορικού στόλου και σε επίπέδο κατάρτισης που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις, προκειμένου να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εργατικού δυναμικού».

Υποδομές

Πολλά έχουν ειπωθεί επιπροσθέτως για την κατάσταση των κτιριακών υποδομών των σχολών. Όπως επισημαίνεται και από το υπουργείο με την παρέλευση δεκαετιών από την ανέγερση των κτιρίων ορισμένων Ακαδημιών σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη, λόγω της φύσης τους, χωροθέτησή τους δίπλα στη θάλασσα δημιουργήθηκαν αρκετά προβλήματα. Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών έχει ήδη δηλώσει ότι έχει δεσμεύσει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για την αναδιαμόρφωση κτιρίων που στεγάζονται δυο Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού και αναζητείται τρόπος να συνεισφέρουν οι εφοπλιστές και σε ανάλογη ανακαίνιση περισσότερων σχολών.

Εκτός αυτών στον προϋπολογισμό του Κεφαλαίου Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΚΝΕ) για το 2014 έχει δεσμευτεί ποσό 800.000 ευρώ για επεμβάσεις στα κτίρια ενώ διερευνάται η δυνατότητα ένταξης στο νέο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης μέσω των Περιφερειακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) παρεμβάσεων στις κτηριακές υποδομές ορισμένων ΑΕΝ. Προτεραιότητα έχει δοθεί στην αναβάθμιση κτιριακών υποδομών των ΑΕΝ Μακεδονίας, Σύρου και Ιονίων Νήσων.