Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Χωρίς καθηγητές, χωρίς μέλλον

Αναδημοσίευση απο την Εφημερίδα των Συντακτών

Χωρίς καθηγητές, χωρίς μέλλον Ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η πρόσληψη των ωρομίσθιων καθηγητών. 
Υπάρχουν ΑΕΝ που λειτουργούν μόνο με έναν μόνιμο καθηγητή.
Την εγκατάλειψη και την απαξίωση των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) από την πολιτεία, με αποτέλεσμα οι σπουδαστές να χάνουν πολύτιμες διδακτικές ώρες και οι ωρομίσθιοι καθηγητές να βρίσκονται στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης, καταγγέλλουν με στοιχεία οι εκπαιδευτικοί της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης.
Η Πανελλήνια Ενωση Εκπαιδευτικών Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΠΕΕΔΝΕ) αναφέρει ότι δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα η διαδικασία πρόσληψης Εκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) στις ΑΕΝ, δηλαδή ωρομισθίων, με αποτέλεσμα οι σχολές να υπολειτουργούν.
Οι ωρομίσθιοι, όπως εξηγούν, αποτελούν την πλειονότητα του διδακτικού προσωπικού αυτών των σχολών. Υπολογίζονται σε ποσοστό πάνω από το 265% του μόνιμου προσωπικού πανελλαδικά, όταν οι μόνιμοι λόγω κατάργησης των οργανικών θέσεων που δεν καλύφθηκαν έπειτα από αποχωρήσεις και συνταξιοδοτήσεις φτάνουν μόλις τους 70.
Υπάρχουν ΑΕΝ στην επικράτεια που έχουν μόνο έναν μόνιμο καθηγητή. Η απουσία των ωρομισθίων σημαίνει ότι οι σχολές καλούνται να λειτουργήσουν μόνο με τον διευθυντή. Επιπλέον δεν έχουν χορηγηθεί στους σπουδαστές τα προβλεπόμενα εκπαιδευτικά κείμενα.
«Διαδικασίες ιδιωτικοποίησης»
Την ίδια ώρα, η ΠΕΕΔΝΕ εξαπολύει επίθεση στον υπουργό Ναυτιλίας με αφορμή δηλώσεις του τελευταίου στο 3ο Στρατηγικό Συνέδριο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, ο υπουργός είπε: «Είμαστε σε άμεση συνεννόηση και με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών και με τις ναυτεργατικές ενώσεις, ώστε να προχωρήσουμε και να γίνει η Ναυτική Εκπαίδευση ο πρώτος πυλώνας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που θα περάσει σε διαδικασίες ιδιωτικοποίησης…».
Οι εκπαιδευτικοί της ΔΝΕ απευθυνόμενοι στον Μ. Βαρβιτσιώτη τονίζουν: «Η χρήση του πρώτου πληθυντικού προσώπου δημιουργεί συγχύσεις για το ποιοι είστε εσείς. Μήπως είστε εσείς που έχετε αποφασίσει, ερήμην ημών των υπολοίπων, να ξεπουλήσετε έναντι πινακίου φακής όλες τις κοινωνικές δομές και υπηρεσίες του Δημοσίου που αποτελούν κατακτήσεις μετά από μακροχρόνιους αγώνες και θυσίες των εργαζομένων; Οφείλετε να κατονομάσετε και τις συμπράττουσες στο έγκλημα του ξεπουλήματος της ΔΝΕ ναυτεργατικές ενώσεις, με τις οποίες “είστε σε άμεση συνεννόηση” για να ξέρουμε ποιους άλλους έχουμε να αντιμετωπίσουμε».
Οι εκπαιδευτικοί της ΔΝΕ ζητούν: 
  1. Δημόσια δωρεάν ναυτική εκπαίδευση,
  2.  Πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, 
  3. Άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών πρόσληψης ΕΕΠ, 
  4. Άμεση προμήθεια και διάθεση των προβλεπόμενων εκπαιδευτικών κειμένων στους σπουδαστές, 
  5. Επαναφορά της παροχής σίτισης στους σπουδαστές των περιφερειακών σχολών.