Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

ΔΙΟΞΙΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟ;

ΥΨΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ

Τι έδειξαν οι μετρήσεις του «Δημόκριτου» για τους ρύπους από την πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο


Την αξιολόγηση των μετρήσεων για επικίνδυνους οργανικούς ρύπους που διενήργησε το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», δημοσιοποίησε η περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο της έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης των πολιτών, σχετικά με τη ρύπανση της ατμόσφαιρας εξαιτίας της πυρκαγιάς στον Ασπρόπυργο.

 

Η έκθεση του Εργαστηρίου Φασματομετρίας Μάζας και Ανάλυσης Διοξινών, αφορά σε μετρήσεις συγκεντρώσεων διοξινών, φουρανίων, πολυχλωριωμένων διφαινυλίων, κ.ά.. Σ' αυτήν διαπιστώνεται ότι «οι τιμές των διοξινών που μετρήθηκαν, είναι υψηλές και παρόμοιες με αυτές που μετρώνται σε αντίστοιχες πυρκαγιές, όπου υπάρχει μεγάλη ποσότητα πλαστικών στα υλικά που καίγονται.

 

Οι τιμές αυτές αναμένεται να επανέλθουν στα συνήθη για την περιοχή επίπεδα μετά την κατάσβεση της φωτιάς. Οι διοξίνες όμως που έχουν παραχθεί, επικολλούνται στην σκόνη και στα παραμένοντα υπολείμματα καύσης.

 

Οι τιμές που μετρήθηκαν για τα αιωρούμενα σωματίδια, υπερβαίνουν κατά πολύ τις οριακές τιμές που ορίζει η Οδηγία 2008/50/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα.

 

Οι τιμές PCBs που μετρήθηκαν ήταν σε κανονικά επίπεδα, μια και δεν αναμένεται η έκλυση PCBs κατά την καύση.

 

Στην μελέτη σημειώνεται ότι «οι διοξίνες περνούν στον ανθρώπινο οργανισμό κυρίως μέσω της τροφής και την κατάποση της σκόνης και ελάχιστα μέσω της αναπνοής - ενώ δεν διαπερνούν το δέρμα. Η έκθεση του ανθρώπου στις τοξικές αυτές ουσίες, οφείλεται κυρίως στην κατανάλωση κρέατος, αυγών, γαλακτοκομικών προϊόντων και ψαριών. Θα πρέπει να γίνει συντονισμένη προσπάθεια με την Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αττικής, ώστε η επιμόλυνση να μην περάσει στην τροφική αλυσίδα.

 

Ωστόσο δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, δεδομένου ότι η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως βιομηχανική ζώνη με ανάλογες δραστηριότητες.

 

Αναμένονται τα αποτελέσματα για τη μέτρηση των πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων στα δείγματα ατμοσφαιρικού αέρα που έχουν ληφθεί, καθώς και της συνολικής περιεκτικότητας βενζο[a]πυρενίου στο κλάσμα των PM-10. Ακόμη θα γίνουν μετρήσεις βαρέων μετάλλων. Τέλος είναι σε εξέλιξη η ανάλυση διοξινών και PCBs σε δείγματα επιφανειακών υδάτων που συνέλεξε η ΕΥΔΑΠ».